Żywienie pacjenta z SMA

Redaktorzy wydania:
prof. dr hab. n. med. Katarzyna Kotulska
dr n. o zdr. Magdaleny Milewskiej
prof. dr hab. n. med. Piotr Socha
dr n. społ. Ewa Winnicka

„Oddajemy w Państwa ręce pierwsze wydanie poradnika: „Żywienie pacjenta z SMA”. To publikacja pionierska – nie tylko w skali naszego kraju.
Jako autorzy staraliśmy się przygotować kompendium wiedzy niezbędnej do zrozumienia problemów z żywieniem, jakich mogą doświadczać pacjenci chorujący na rdzeniowy zanik mięśni (ang. spinal muscular atrophy, SMA).
Chcieliśmy w ten sposób umożliwić poruszanie się w tym obszarze wiedzy(…).
W poradniku staraliśmy się zawrzeć takie informacje, które z jednej strony stanowią wiedzę uniwersalną, z drugiej zaś są w stanie uchwycić specyfikę trudności w żywieniu pacjentów z SMA (…).
Treść poradnika nie wyczerpuje zagadnienia żywienia pacjentów z SMA, ale wskazuje zakres potrzebnej wiedzy i konieczność zaangażowania różnych specjalistów, a także definiuje podstawowe problemy kliniczne.
Mamy nadzieję, że po lekturze będą Państwo wiedzieli, czy nurtujące pytanie należy zadać neurologowi, gastroenterologowi, neurologopedzie, czy też dietetykowi klinicznemu.”

Wydawnictwo: Media-Press sp. z o.o.
Warszawa 2021
Format: A5
Oprawa: miękka
Objętość: 90 stron
ISBN: 978-83-89809-45-2

Spis treści:
1. Rdzeniowy zanik mięśni - Katarzyna Kotulska
2. Problemy przewodu pokarmowego - Piotr Socha
3. Problemy z jedzeniem i połykaniem - Ewa Winnicka
4. Problemy żywieniowe - Magdalena Milewska
5. Współzależność poszczególnych elementów terapii żywieniowej - Ewa Winnicka, Magdalena Milewska
6. Ocena jedzenia i pojenia doustnego pacjentów z chorobą nerwowo-mięśniową - Ewa Winnicka, Magdalena Milewska
7. Kwestionariusz połykania „SYDNEY” (SSQ)
8. Siatki centylowe masy, wysokości ciała i BMI dla dziewcząt i chłopców wg OLA+OLAF

Cena: 50 zł