Cukry w diecie niemowląt, dzieci i nastolatków – stanowisko Komitetu ds. Żywienia ESPGHAN


Słowa kluczowe / Keywords:



Streszczenie:

W artykule omówiono opublikowane w grudniu 2017 r. stanowisko Komitetu ds. Żywienia Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii
i Żywienia Dzieci (European Society for Paediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition, ESPGHAN) dotyczące spożycia cukrów przez niemowlęta,
dzieci i młodzież. Przedstawiono klasyfikację cukrów, dane dotyczące ich spożycia przez dzieci i młodzież w Europie, aktualne zalecenia dotyczące tego zagadnienia oraz informacje o wpływie na zdrowie nadmiernego spożycia cukrów i napojów zawierających cukier.

Abstract:

The article summarizes the position of the ESPGHAN (European Society for Paediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition) Committee on Nutrition
on the consumption of sugars by infants, children and adolescents. The publication presents the classification of sugars, data on sugar consumption among
children and adolescents in Europe, current recommendations on sugar intake and information on the impact of sugar consumption on health.


6 zł

author-image

Jędrzej Sarnecki