Produkty zbożowe pod lupą dietetyka. Wprowadzanie glutenu do diety niemowląt w praktyce


Słowa kluczowe / Keywords:



Streszczenie:

Od wielu lat prowadzone są obserwacje i badania nad możliwością ograniczenia ryzyka wystąpienia celiakii poprzez modyfikacje ilości i sposobu podawania
glutenu oraz czasu jego wprowadzania do diety. Zgodnie z aktualnymi wytycznymi Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii
i Żywienia Dzieci (European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition, ESPGHAN) oraz nowym „Schematem żywienia dzieci w 1.
roku życia”, gluten można wprowadzać do diety niemowląt w dowolnym momencie między 4. a 12. miesiącem życia. Należy unikać podawania dużych ilości
glutenu w pierwszych tygodniach od jego wprowadzenia do diety dziecka.

Abstract:

There are longtime observations and studies on possible modifications of time and amount of gluten introduced into infants diet in order to reduce the
risk of development of coeliac disease. According to updated recommendations of The European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and
Nutrition (ESPGHAN) and Polish recommendations on infants feeding, gluten may be introduced into infant’s diet anytime between 4 and 12 completed
months of age. Consumption of large quantities of gluten should be avoided during the first weeks after first introduction.


6 zł

author-image

Anna Stolarczyk