Zespół pyłkowo-pokarmowy u dzieci


Słowa kluczowe / Keywords:



Streszczenie:

Zespół pyłkowo-pokarmowy (ang. pollen-food syndrome, PFS) jest IgE-zależną reakcją alergiczną występującą po spożyciu świeżych owoców i warzyw u pacjentów uczulonych na pyłki roślin i homologiczne do nich alergeny pokarmowe. Objawy zlokalizowane są najczęściej w obrębie błon śluzowych jamy ustnej i nosowo-gardłowej i polegają na wystąpieniu świądu jamy ustnej, gardła, obrzęku warg, języka (zespół alergii jamy ustnej). U niektórych pacjentów mogą pojawić się jednocześnie reakcje systemowe, takie jak nudności, wymioty, pokrzywka uogólniona, duszność, a nawet wstrząs anafilaktyczny. PFS dotyczy najczęściej pacjentów dorosłych z alergią pyłkową; rzadziej spotykany jest u dzieci, dlatego dane epidemiologiczne oraz kliniczne dotyczące tej grupy wiekowej są ograniczone. 

Abstract:

Pollen-food syndrome (PFS) is an IgE-dependent allergic reaction, that occurs after consumption of fresh fruits and vegetables in patients sensitized to pollen and homologous food allergens. It manifests usually with oral and nasopharyngeal symptoms as mouth itching or tongue and throat swelling (oral allergy syndrome; OAS). Some patients may experience systemic reactions at the same time such as nausea, diarrhea, vomiting, generalized urticaria, shortness of breath or even anaphylactic shock. PFS is common in adults with pollen allergy and rarely seen in the pediatric population, so there is still a limited information regarding the onset and sensitization patterns in this group of age. 


8 zł

author-image

Beata Cudowska

author-image

Magdalena Pawłowicz

author-image

Artur Rycyk

author-image

Dariusz Lebensztejn