Suplementacja mleka modyfikowanego MFGM a częstość infekcji


Słowa kluczowe / Keywords:



Streszczenie:

Żywienie niemowląt i małych dzieci ma kluczowe znaczenie dla ich przyszłego zdrowia i prawidłowego rozwoju. W ciągu ostatnich dekad coraz większe zainteresowanie zyskują błony kuleczek tłuszczowych mleka (ang. milk fat globule membrane, MFGM) ze względu na ich możliwy korzystny wpływ na rozwój poznawczy i funkcjonowanie układu immunologicznego. W artykule omówiono wyniki badania Timby’ego i wsp. przeprowadzonego w celu porównania ryzyka infekcji pomiędzy niemowlętami karmionymi w 1. półroczu życia standardowym mlekiem modyfikowanym a dziećmi karmionymi w tym okresie nową mieszanką modyfikowaną suplementowaną MFGM. 

Abstract:

Nutrition during infancy and early childhood is crucial for the future health and proper development of children. During the last decades the milk fat globule membrane (MFGM) fraction of milk has gained interest for its potential positive effects on neurodevelopment and immunology. The article summarizes the study by Timby et al., which was performed to compare the incidence of infections among infants receiving standard formula and among infants receiving a new formula supplemented with MFGM. 


6 zł

author-image

Jędrzej Sarnecki