Przetrwała alergia na białka mleka krowiego. Część II: Postępowanie i skutki przetrwałej alergii na białka mleka krowiego


Słowa kluczowe / Keywords:



Streszczenie:

Alergia na białka mleka krowiego (ABMK) jest uznawana za globalny problem zdrowotny i społeczny, którego częstość stałe wzrasta. Niezmiennie od lat podstawą terapii pozostaje czasowe wdrożenie diety eliminacyjnej, z okresową weryfikacją za pomocą doustnych prób prowokacyjnych zasadności jej stosowania. Każda interwencja dietetyczna może nieść za sobą ryzyko niedoborów żywieniowych oraz wywierać negatywny wpływ na jakość życia pacjenta. W artykule przedstawiono zasady postępowania, przede wszystkim dietetycznego, w przetrwałej ABMK. Omówiono również możliwe konsekwencje zdrowotne nieuzasadnionego bądź przedłużającego się leczenia dietetycznego. 

Abstract:

Allergy to cow’s milk protein is recognized as a global health and social problem, with steadily increasing incidence. Invariably, the basis of therapy for years has been the temporary use of the elimination diet, with periodic verification of the legitimacy of its use by means of oral food challenge. Any dietary intervention may carry the risk of nutritional deficiencies and have a negative impact on the patient’s quality of life. The paper presents management, primarily dietary, in persistent allergy to cow’s milk proteins. Possible health consequences of unjustified or prolonged dietary treatment were also discussed. 


6 zł

author-image

prof. dr hab. n. med. Mieczysława Czerwionka-Szaflarska

author-image

Martyna Rekowska