Wpływ glutenu i kazeiny na funkcjonowanie dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu – aktualny stan wiedzy


Słowa kluczowe / Keywords:



Streszczenie:

U osób z rozpoznanym spektrum zaburzeń autystycznych (ang. autism spectrum disorders, ASD) stosowanie interwencji dietetycznych, a szczególnie diet eliminacyjnych, w celu zmniejszenia nasilenia zachowań autystycznych oraz poprawy adaptacji społecznej i funkcjonowania intelektualnego jest bardzo popularne. Ograniczenia dietetyczne dotyczą m.in. eliminacji glutenu lub kazeiny (ang. gluten-free and/or casein-free diet, GFCFD/GFD). Skuteczność i bezpieczeństwo takich diet u chorych z ASD pozostają jednak dyskusyjne. Jak dotąd brakuje wiarygodnych badań na temat wpływu diet eliminacyjnych na funkcjonowanie dzieci z ASD, głównie ze względu na ograniczenia metodologiczne dostępnych dowodów naukowych oraz krótki czas obserwacji pacjentów.

Standardy Medyczne/Pediatria  2020, T. 17, 647-652

Abstract:

In children with autism spectrum disorders (ASD), introduction of dietary manipulations to decrease autistic behavioral traits as well as improve social functioning and intellectual abilities is very common. Gluten free and/or casein free diet (GFCFD/GFD), for example, is the most common dietary intervention among complementary and alternative therapeutical methods. Efficacy and safety of these elimination diets in patients with ASD remain disputable. To date, the high-quality evidence concerning impact of all elimination diets on long–term functioning of children with ASD is limited, mainly due to methodological difficulties and short-time-observation period. 

Standardy Medyczne/Pediatria  2020, T. 17, 647-652


6 zł

author-image

Anna Piwowarczyk

author-image

Andrea Horvath