Ocena wiedzy kobiet w ciąży i w okresie laktacji na temat roli diety w rozwoju dziecka
Słowa kluczowe / Keywords:
Streszczenie:
Wstęp: Właściwy sposób odżywiania w okresie ciąży i laktacji, jak również dieta małego dziecka mogą mieć wpływ na ryzyko rozwoju chorób w kolejnych latach życia dziecka.
Cel: Ocena wiedzy kobiet w ciąży i w okresie laktacji na temat roli diety w rozwoju dziecka.
Materiał i metody: Badaniem objęto 320 kobiet w okresie ciąży lub laktacji. Posłużono się autorską ankietą, składającą się z 30 dotyczących żywienia pytań jednokrotnego wyboru oraz metryczki.
Wyniki: W badaniu wykazano, że wiedza kobiet na temat sposobu żywienia i stosowanych suplementów jest mała, zwłaszcza w odniesieniu do diety w okresie karmienia piersią, kontroli masy ciała w ciąży, znaczenia rodzaju porodu, a także rozszerzania diety dziecka.
Wnioski: Wyniki badania wskazują potrzebę zwiększenia edukacji dotyczącej żywienia w okresie ciąży i laktacji oraz diety małego dziecka jako niezbędnego elementu profilaktyki chorób cywilizacyjnych.
Standardy Medyczne/Pediatria 2020, T. 17, 695-702
Abstract:
Introduction: Appropriate way of nutrition during pregnancy, lactation as well as the diet of young child may affect the risk of developing diseases in the future life of the child.
Objectives: Assess the knowledge of pregnant and breast-feeding women about the role of diet in child development.
Material and methods: The study included 320 women during pregnancy or lactation. A questionnaire was used which consisted of 30 single-choice questions about nutrition and a socioeconomic characteristics of study population.
Results: The study showed that the level of women’s knowledge of nutrition and supplements used is low. Inadequate level of knowledge was observed especially in the areas of diet during breastfeeding, weight control during pregnancy, importance of way of child delivery, as well as complementary feeding.
Conclusions: The study results justify the need of increasing education on nutrition during pregnancy, lactation, and diet of young child, which can be appropriate prevention of civilization diseases.
Standardy Medyczne/Pediatria 2020, T. 17, 695-702
Strona przeznaczona dla lekarzy i osób pracujących w ochronie zdrowia. Wchodząc tu, potwierdzasz, że jesteś osobą uprawnioną do przeglądania zawartych na tej stronie treści.