Modyfikowane mleko kozie w żywieniu niemowląt


Słowa kluczowe / Keywords:



Streszczenie:

Mleko zwierząt, m.in. kozie, jest od tysięcy lat tradycyjnym składnikiem ludzkiej diety. Niesuplementowane i niepoddawane pasteryzacji mleko kozie, podobnie jak krowie, nie jest odpowiednim pokarmem dla niemowląt. Czym innym są współczesne modyfikowane mieszanki na bazie mleka koziego, których wartość odżywcza i bezpieczeństwo stosowania zostały potwierdzone w badaniach klinicznych. Mleko kozie posiada wyróżniające je cechy, które mogą okazać się korzystne w aspekcie wzrastania i kształtowania zdrowia dziecka. Pomimo różnic w zawartości niektórych alergizujących białek, takich jak kazeina α-s1, nie powinno być zalecane w leczeniu alergii na białka mleka krowiego (ABMK) ze względu na wysokie ryzyko reakcji krzyżowych. Prowadzone są badania kliniczne w celu ustalenia roli mieszanek na bazie mleka koziego w profilaktyce atopowego zapalenia skóry (AZS) u niemowląt.

Abstract:

mal milk, including goat’s milk, has been a traditional component of the human diet for thousands of years. Fresh goat’s as well as cow’s milk, not supplemented and not pasteurized, is not a suitable food for infants. Contemporary modified goat milk-based formulas are quite different. Their nutritional value and safety have been confirmed in clinical trials. Goat’s milk has distinguishing features that may be beneficial in terms of growing and shaping the health of a child. Goat’s milk, despite observed differences in the content of some allergenic proteins, such as α-s1 casein, should not be recommended in the treatment of cow’s milk allergy due to the high risk of cross-reactions. Clinical trials are underway to determine the role of goat milk based formulas in the prevention of atopic dermatitis in infants


6 zł

author-image

Dariusz Gruszfeld