Powikłania leczenia żywieniowego spowodowane chorobami podstawowymi i współistniejącymi.


Słowa kluczowe / Keywords:



Streszczenie:

Błędy medyczne, do których zalicza się błędy popełnione w trakcie kwalifikacji, planowania i realizacji leczenia żywieniowego, są przyczyną wielu powikłań, w tym także powikłań śmiertelnych. W zależności od oddziału występują z częstością od 20 do ponad 50%. Najczęściejsą wynikiem nieprawidłowego przygotowania mieszaniny, jej dawkowania i monitorowania powikłań, ale mogą być również wynikiem schorzeń współistniejących. W niniejszym artykule przedstawiono podstawowe zagadnienia związane z błędami w leczeniu żywieniowym, wynikającymi z chorób podstawowych i współistniejących.

Abstract:

Medical errors, which include also errors of nutritional therapy, result in a significant number of complications. Their occurrence varies from 20 to 50%, depending on the specific ward. Nutritional therapy may be inappropriate due to incorrect admixture ingredients, its preparation and dosage or erroneous monitoring, but also concomitant diseases. The article presents basic reasons of erroneous nutritional therapy.



author-image

Stanisław Kłęk