Rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w żywieniu dojelitowym u dzieci.


Słowa kluczowe / Keywords:



Streszczenie:

Celem pracy jest przegląd aktualnych danych dotyczących stosowania suplementacji długołańcuchowymi wielonasyconymi kwasami tłuszczowymi (PUFA – polyunsaturated fatty acids) w żywieniu enteralnymu dzieci. Dane dotyczące korzyści z suplementacji PUFA w mieszankach dla dzieci urodzonych o czasie, jaki przedwcześnie – są sprzeczne. Stosowanie suplementacji PUFA w prewencji zespołu metabolicznego, chorób alergicznych i infekcyjnych może być korzystne, jednak potwierdzenie tego wymaga dalszych badań.

Abstract:

The aim of this article is to review the rationale and evidence of polyunsaturated fatty acids (PUFA) supplementationin enterally fed children. Data regarding the advantage of PUFA supplementation in formula fedpreterm and term infants are inconsistent. PUFA supplementationin the prevention and treatment of metabolic syndrome, allergic diseases, and infectious diseases may be beneficial but further studies are required.



author-image

Ewelina Nowicka

author-image

Janusz B. Książyk

author-image

Katarzyna Popińska