Wprowadzanie glutenu a ryzyko wystąpienia celiakii - aktualności i kontrowersje
Słowa kluczowe / Keywords:
Streszczenie:
Według aktualnych zaleceń towarzystw gastroenterologicznych gluten należy wprowadzać do diety dziecka w wieku 4-6 miesięcy. Wyniki najnowszych, opublikowanych w 2014 roku, badań z randomizacją wskazują, że taka strategia nie zmniejsza ryzyka wystąpienia celiakii, jak wcześniej twierdzono. Wnioski płynące z tych badań wskazują na konieczność modyfikacji dotychczasowych zaleceń opartych jedynie na badaniach obserwacyjnych.Abstract:
Currently, pediatric gastroenterology societies recommend gluten introduction at the age of 4 to 6 months. The results of two randomized controlled trials published in 2014 suggest that such strategy does not reduce the risk of celiac disease, as previously postulated. The conclusions of these trials indicate the need to modify existing recommendations based solely on observational studies. StandardyStrona przeznaczona dla lekarzy i osób pracujących w ochronie zdrowia. Wchodząc tu, potwierdzasz, że jesteś osobą uprawnioną do przeglądania zawartych na tej stronie treści.