Cukry w żywieniu dzieci i młodzieży – stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci
Słowa kluczowe / Keywords:
Streszczenie:
Autorzy stanowiska dokonali analizy piśmiennictwa – głównie systematycznych przeglądów piśmiennictwa badań kohortowych i badań z randomizacją dotyczących spożywania cukrów wolnych i dodanych w populacji dzieci i młodzieży, opublikowanych w ciągu ostatnich 7 lat. Przeprowadzono również ocenę najważniejszych rekomendacji i stanowisk wydanych w tym okresie przez Europejskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN), Światową Organizację Zdrowia (WHO), Amerykańską Akademię Pediatrii (AAP), Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (AHA), Radę Naukową Żywienia Klinicznego oraz norm żywienia dla populacji polskiej Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ). Na podstawie tego zestawienia przygotowano pierwszą wersję stanowiska, nad którym następnie pracowali wszyscy eksperci grupy roboczej. Ostateczną wersję uzgodniono w toku dyskusji. W treści wytycznych przedstawiono definicje i klasyfikację cukrów, dane o wpływie na zdrowie nadmiernego spożycia cukrów wolnych oraz niskokalorycznych substancji słodzących (NSS) w wieku rozwojowym, a także wnioski i zalecenia dotyczące spożywania cukrów wolnych przez dzieci i młodzież.
Abstract:
The document, developed by the Polish Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition is based on a comprehensive analysis of the scientific literature − mainly systematic reviews of cohort studies and randomized controlled trials published during the last 7 years and on the trustworthy recommendations and position statements by European Society Paediatric Gastroenterology and Nutrition, World Health Organization, American Academy of Pediatrics, American Heart Association, Scientific Advisory Committee on Nutrition, and Polish National Food and Nutrition Institute. A draft of the document was sent to all co-authors and the final version was agreed during the discussion. The recommendations provide definitions and classification of sugars, data on the health impact of excessive use of free sugars non-sugar sweeteners at developmental age and conclusions with recommendations regarding the consumption of free sugars in children and adolescents.
Strona przeznaczona dla lekarzy i osób pracujących w ochronie zdrowia. Wchodząc tu, potwierdzasz, że jesteś osobą uprawnioną do przeglądania zawartych na tej stronie treści.