Wiedza personelu medycznego i matek karmiących piersią dotycząca wybranych aspektów laktacji – „diety” i pozażywieniowego zastosowania mleka


Słowa kluczowe / Keywords:



Streszczenie:

Mimo braku dowodów naukowych, profilaktyczna dieta eliminacyjna i stosowanie własnego mleka w celach pozażywieniowych to praktyki powszechne
wśród polskich matek.
Cel: Celem artykułu jest prezentacja doświadczeń i wiedzy polskich matek oraz personelu medycznego w zakresie laktacji i jej wybranych aspektów na
podstawie badań własnych autorów.
Materiał i metody: W latach 2018-2019 przeprowadzono 2 badania przekrojowe z wykorzystaniem elektronicznych kwestionariuszy ankietowych dotyczących:
1) stosowania mleka kobiecego w celach pozażywieniowych przez Polki, 2) diety matki karmiącej piersią i wiedzy o żywieniu w okresie laktacji.
W pierwszym badaniu wzięło udział 1187 matek w okresie laktacji. W drugim badaniu wzięło udział 1159 osób, w tym polskie matki i personel medyczny.
Analizę statystyczną zgromadzonych danych wykonano przy pomocy metod nieparametrycznych i regresji logistycznej.
Wyniki: Wiedza personelu medycznego była porównywalna do wiedzy pacjentek (p > 0,05). Niezależnie od rodzaju wykonywanego zawodu respondenci
wykazali niską wiedzę w zakresie wpływu diety na makroskładniki mleka kobiecego. Wiedza i doświadczenia z zakresu laktacji istotnie determinują czas
karmienia piersią (p < 0,05). Główne źródło wiedzy matek o właściwościach mleka kobiecego stanowią media społecznościowe.
Wnioski: Przeprowadzone badania wskazują na ciągłą potrzebę edukacji zarówno społeczeństwa, jak i personelu medycznego, szczególnie w zakresie poradnictwa żywieniowego i wiedzy o właściwościach mleka kobiecego. Konieczna jest poprawa i aktualizacja programów nauczania kadry medycznej sprawującej
opiekę nad kobietami w okresie ciąży i laktacji oraz ich dziećmi – celem budowania i umacniania autorytetu personelu medycznego jako źródła aktualnej
wiedzy medycznej o laktacji i mleku kobiecym.

Abstract:

Despite the lack of scientific evidence, prophylactic elimination diet and the use of own milk for non-nutritional purposes are common practices among
Polish mothers.
Aim: The aim of the study was to present the experiences and knowledge of Polish mothers and medical staff in the field of lactation and its selected aspects,
based on the authors’ own research.
Material and methods: In the years 2018-2019, 2 cross-sectional studies using electronic questionnaires were carried out on: 1) the use of human milk for
non-nutritional purposes by Polish women, 2) the diet of a breastfeeding mother and knowledge about nutrition during lactation. The first study involved
1,187 lactating mothers. 1,159 people took part in the second study, including Polish mothers and medical staff. The statistical analysis of the collected data
was performed using non-parametric methods and logistic regression.
Results: The knowledge of medical personnel was comparable to that of the patients (p > 0.05). Regardless of the type of occupation, the respondents
showed little knowledge of the impact of diet on the macronutrients of breast milk. Lactation knowledge and experience significantly determine the duration
of breastfeeding (p < 0.05). The main source of knowledge of mothers about the properties of breast milk is social media.
Conclusions: The conducted research indicates a continuous need for education, both of the society and medical personnel, especially in the field of nutritional
counseling and knowledge about the properties of breast milk.
It is necessary to improve and update the curricula of medical staff caring for pregnant and lactating women and their children in order to build and
strengthen the authority of medical staff as a source of current medical knowledge about lactation and breast milk.


8 zł

author-image

Barbara Królak-Olejnik

author-image

Karolina Karcz