Kliniczne efekty suplementacji wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi ω-3.


Słowa kluczowe / Keywords:



Streszczenie:

Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe (LC-PUFA) są niezbędnymi składnikami diety, które nie mogą zostać zsyntetyzowane przez organizm ludzki. Podstawowym ich źródłem są ryby morskie oraz owoce morza. LC-PUFA posiadają właściwości przeciwzapalne, zapobiegają miażdżycy naczyń krwionośnych oraz wpływają na prawidłowy rozwój ośrodkowego układu nerwowego i wzroku. Dzięki temu znalazły ugruntowane zastosowanie w prewencji chorób sercowo-naczyniowych, zespole metabolicznym oraz przewlekłych chorobach zapalnych. Zasadnicze znaczenie ma również ich suplementacja w okresie ciąży, laktacji, a takżew wieku rozwojowym. W polskiej populacji niedobory LC-PUFA w diecie są szczególnie silnie wyrażone z uwagina utrwalone nawyki żywieniowe. Przy niskim spożyciu ryb sposobem na realizowanie zapotrzebowaniana LC-PUFA mogą być dostępne na rynku suplementy.

Abstract:

Long-chain polyunsaturated fatty acids (LC-PUFA) areessential dietary nutrients which can not be synthesized in human. Their main source is fish and seafood. LC-PUFAs have anti-inflammatory properties, reduce the risk of atherosclerosis and have been associated with infant neurodevelopment and visual function. LC-PUFA supplementation is recommended in prevention of cardiovascular diseases, metabolic syndromeand chronic inflammatory diseases. Fish oil consumption plays also a crucial role in pregnancy, lactationand infancy. In the Polish population LC-PUFA deficits are strongly linked with food habits. In case of low fish dietary intake the LC-PUFA supplements may be required.



author-image

Wojciech Jańczyk

author-image

Piotr Socha