Klasyfikacja i charakterystyka diet leczniczych stosowanych w szpitalach


Słowa kluczowe / Keywords:



Streszczenie:

Celem diety jest pokrycie zapotrzebowania organizmuna składniki odżywcze w formie uwzględniającej rodzajschorzenia, o odpowiedniej do stanu i wieku pacjentakonsystencji (dieta płynna lub papkowata), zmodyfikowanejwartości kalorycznej i odżywczej lub drogipodaży (żywienie dojelitowe lub pozajelitowe).W szpitalach powinien być stosowany system standardowychdiet, zapewniający ich jednolite założeniai usprawniający pracę. Dieta podstawowa jest stosowanau chorych niewymagających specyficznych ograniczeńodnośnie doboru produktów, potraw i technologii,jednak powinna być zgodna z zaleceniami racjonalnegożywienia dla populacji, czyli ograniczać ilość tłuszczu,cholesterolu, soli i cukru. Diety lecznicze powinnyuwzględniać przebieg choroby i wspomagać leczenie,ale jednocześnie powinny być dobrze akceptowaneprzez pacjentów i łatwe do przygotowania.

Abstract:

The purpose of diet is to cover all the organism’s nutritionalneeds in a form adequate to patient’s medicalcondition. Diet should be adjusted to therapeutic restrictionsin terms of the consistency (liquid, pureeddiet), nutritional value (increase or decrease energyvalue, protein, or others nutrients) or route of deliveryof nutrients (enteral or parenteral nutrition).All hospitals or health care institutions should havestandard diets system, designed for uniformity andconvenience of service. Diet that has no restrictions isreferred as the „regular” diet. It is used when patient’smedical condition does not require any limitations. Althoughthere are no particular food restriction, it isgenerally practiced that regular diet should be low infat, cholesterol, sugar and salt to follow the dietary recommendationsfor the general population. Prescribedtherapeutic diets must be based on the individual’sdisease process and disease management goals, andalso be well accepted and handled.



author-image

Anna Stolarczyk