Prawa konsumenckie – oznakowanie produktów żywnościowych


Słowa kluczowe / Keywords:



Streszczenie:

Kwestie dotyczące oznakowywania produktów spożywczychokreśla ustawodawstwo Unii Europejskiej, a takżeodpowiednie regulacje krajowe. Generalną zasadą jestoznakowanie środków spożywczych dopuszczonych doobrotu na terytorium Polski w języku polskim, w sposóbzrozumiały dla przeciętnego konsumenta. Wśród informacji,które powinny znaleźć się na etykiecie produktu,mają między innymi być: nazwa produktu, informacjena temat składników występujących w produkcie,sposób przygotowania, warunki przechowywania oraztermin przydatności do spożycia. Wprowadzenie doobrotu środka zafałszowanego, to znaczy zawierającegoniezgodne z prawdą oznakowanie, może skutkowaćodpowiedzialnością karną i/lub cywilną podmiotuwprowadzającego produkt, w tym odpowiedzialnościąz tytułu nieuczciwej konkurencji i działań wprowadzającychw błąd w praktyce handlowej.

Abstract:

Labeling of food products is determined in the EuropeanUnion law, as well as in relevant national regulations.The general principle is to label foods available inPoland in Polish language, in a manner understandablefor the average consumer. Among the information thatshould be included on the product label there are: productname, information about the ingredients of theproduct, the method of preparation, storage conditionsand shelf-life period. The marketing of adulterated products,which contain false identification, may result incriminal and/or civil liability of the entity introducingthe product, including liability resulting from unfaircompetition and misleading activities of businesspractices.



author-image

mgr Justyna Zajdel

author-image

Radosław Zajdel