Stanowisko zespołu ekspertów dotyczące choliny jako składnika pokarmowego o znaczącym wpływie na zdrowie człowieka


Słowa kluczowe / Keywords:



Streszczenie:

Cholina może być syntetyzowana endogennie lub pochodzić z żywności. Najwięcej choliny w przeliczeniu na 100 g produktu zawierają jaja, mięso i ryby
oraz pełnoziarniste produkty zbożowe. Dzienne zapotrzebowanie na cholinę na poziomie wystarczającego spożycia wynosi 550 mg dla mężczyzn, 425 mg
dla kobiet oraz 450 mg i 550 mg odpowiednio dla kobiet w okresie ciąży i laktacji. Zapotrzebowanie na cholinę może zależeć m.in. od polimorfizmu genów
kodujących enzymy metabolizmu choliny i folianów. Spożycie choliny w Polsce nie zostało dobrze poznane, jednak w wielu populacjach na świecie stwierdza
się jej niedostateczne spożycie. Funkcje choliny w organizmie są różnorakie. Jako acetylocholina bierze udział w przekazywaniu impulsów nerwowych,
a jako fosfatydylocholina jest składową błon komórkowych. Uczestniczy także w transporcie lipidów, a po utlenieniu do betainy może stać się donorem
grup metylowych koniecznych do metylacji wielu związków chemicznych, w tym DNA. Prawidłowe spożycie choliny jest szczególnie istotne w okresie ciąży,
ponieważ wpływa ona na utrzymanie i przebieg ciąży, ale też na rozwój płodu, obniżając ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej. Cholina wpływa na
prawidłowy rozwój mózgu i układu nerwowego, przez co w sposób długoterminowy kształtuje pamięć i zdolności poznawcze. Niedobór choliny u dorosłych
objawia się przede wszystkim kumulowaniem lipidów w wątrobie i rozwojem niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby.

Abstract:

Choline can be synthesized endogenously or ingested with food. The richest choline sources are eggs, meat, fish, and whole-grain products. Daily choline
requirements at the adequate intake level are 550 mg for men, 425 mg for women, and 450 mg and 550 mg for pregnant and lactating women, respectively.
Choline requirements may vary depending on the polymorphism of genes encoding the enzymes involved in choline and folate metabolism. Choline intake
in Poland has not been well described, but insufficient choline intake has been reported in many populations. Choline has several functions in the body. As
acetylcholine, it is involved in neuronal signaling, and as phosphatidylcholine it forms part of cell membranes. It is also important for lipid transport, and after
oxidation to betaine serves as a methyl donor in numerous methylation reactions, including the methylation of DNA. Adequate choline intake is of particular
importance during pregnancy, as it influences pregnancy outcomes and fetal development, decreasing the risk of neural tube defects. Since choline
affects the development of the brain and neural system, it has a long-term impact on memory and cognitive functions. Choline deficiency in adults results
in hepatic lipid accumulation and nonalcoholic fatty liver disease. Adequate choline intake thus seems important for human health in different life stages.



author-image

Agata Chmurzyńska

author-image

Irena Białokoz-Kalinowska

author-image

Romuald Dębski

author-image

Krzysztof Drews

author-image

Małgorzata Gaweł

author-image

Janusz B. Książyk

author-image

Jan Mazela

author-image

Tomasz Paszkowski

author-image

Agnieszka Seremak-Mrozikiewicz

author-image

Violetta Skrzypulec-Plinta

author-image

Jacek Tabarkiewicz

Strona przeznaczona dla lekarzy i osób pracujących w ochronie zdrowia. Wchodząc tu, potwierdzasz, że jesteś osobą uprawnioną do przeglądania zawartych na tej stronie treści.