Witamina K2 – zastosowanie w praktyce pediatrycznej


Słowa kluczowe / Keywords:



Streszczenie:

Witamina K2 to grupa związków określana jako menachinony. Występuje głównie w produktach zwierzęcych poddanych fermentacji bakteryjnej (produktach mlecznych, mięsie) oraz produktach soi (natto), poddanej fermentacji przez bakterie Bacillus natto, które konwertują witaminę K1 do MK-7; produkty te zawierają najwięcej witaminy K2. Powstawanie witaminy K2 odbywa się również przy udziale bakterii bytujących w jelitach, gdzie syntetyzowane są różne jej formy, głównie MK-4. Witamina K2 jest aktualnie dostępna również w formie suplementu diety jako MK-7 oraz MK-4. Ze względu na zmianę nawyków żywieniowych w krajach rozwiniętych w ciągu ostatnich 50 lat, spożycie witaminy K, a zwłaszcza K2, znacznie spadło, nie bez znaczenia są również antybiotykoterapia oraz leczenie glikokortykosteroidami (GKS). Witamina K2 aktywuje białka pełniące kluczowe funkcje biologiczne. Jej odpowiednie stężenie zapobiega zwapnieniom naczyń krwionośnych, złamaniom niskoenergetycznym, procesom zapalnym oraz infekcjom. Witamina K2 jako menachinon-7 (MK-7) ma udokumentowaną historię bezpiecznego i skutecznego stosowania. Dzięki brakowi negatywnych skutków MK-7 może być idealnym suplementem dla kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz dzieci – zarówno zdrowych, jak i chorych.
Standardy Medyczne Pediatria 2022, T. 19, 469-475

Abstract:

Vitamin K2 is a whole group of compounds known as menaquinones. It is found mainly in fermented animal products (dairy products, meat) and fermented soy products, Japanese natto, fermented by Bacillus natto bacteria, which convert vitamin K1 to MK-7 and contain the most amounts of vitamin K2 of all products. The production of vitamin K2 also takes place with the participation of intestinal bacteria, where its various forms are synthesized, mainly MK-4, the final amount of the vitamin produced in this way is not fully known. Vitamin K2 is currently also available in the form of a dietary supplement as MK-7 and MK-4. Due to the change in eating habits in developed countries over the last fifty years, the consumption of vitamin K, especially vitamin K2, has decreased significantly, the treatment such as using antibiotics and glucocorticosteroids also has an impact on vitamin K status in children. Vitamin K2 activates proteins that perform key biological functions. Its proper concentration prevents calcification of blood vessels, low-energy fractures, inflammatory processes and infections. Vitamin K2 as menaquinone-7 (MK-7) has a proven history of safe and effective use. The lack of negative effects of MK-7 makes it an ideal supplement for pregnant and lactating women and children - both healthy and sick.
Standardy Medyczne Pediatria 2022, T. 19, 469-475


6 zł

author-image

Agnieszka Kozioł-Kozakowska