Eksperci w dziedzinie alergii na mleko krowie dyskutowali o  wpływie innowacyjnego postępowania dietetycznego na objawy marszu alergicznego

2017-04-24

article image

Eksperci w dziedzinie alergii na mleko krowie dyskutowali o  wpływie innowacyjnego postępowania dietetycznego na objawy marszu alergicznego

materiał prasowy

ROTTERDAM, 20 kwietnia 2017 r. – Światowa Organizacja Alergii szacuje, że 1,9%-4,9% niemowląt cierpi na alergię na mleko krowie, co oznacza, że choroba ta jest jedną z głównych środowiskowych chorób o tak szerokim zasięgu, na którą zapadają dzieci w krajach rozwiniętych. Specjaliści w szczególności podkreślają problem marszu alergicznego, który zwykle rozwija się wraz z alergią na mleko krowie i stanowi obszar wymagający uwagi środowiska medycznego. Marsz alergiczny jest elementem naturalnego przebiegu choroby alergicznej, która obejmuje progresję od egzemy i alergii pokarmowej we wczesnym dzieciństwie do alergicznego nieżytu nosa w wieku szkolnym. Niestety, ze względu na fakt, że  objawy marszu alergicznego są często źle interpretowane, brakuje także skutecznych rozwiązań klinicznych, aby rozwiązać ten problem we wczesnych stadiach.

Środowisko medyczne poszukuje nowatorskich rozwiązań żywieniowych, które ułatwią  nabywanie tolerancji na wczesnych etapach marszu alergicznego, ponieważ „dzieci z alergią na mleko krowie są bardziej narażone na występowanie innych objawów alergii” – powiedział Dr Berni Canani, profesor nadzwyczajny w dziedzinie pediatrii Uniwersytetu w Neapolu i główny badacz Europejskiego Laboratorium ds. Badań Chorób Wywołanych Produktami Żywnościowymi, podczas dwudniowego wydarzenia pt. „Długoterminowe nowe postępowanie żywieniowe w alergii na mleko krowie; Zmiana struktury mikrobiomu” [ang. Long Term of New Dietary Management of CMA; Engineering the Microbiome], które odbyło się w Rotterdamie.  Na konferencji z udziałem wielu specjalistów medycznych, prowadzonej przez ekspertów w dziedzinie pediatrii i żywienia, podkreślono znaczenie przełomowych innowacji, których celem jest ułatwienie nabywania tolerancji na mleko krowie we wczesnym stadium choroby.

 Jedno z ostatnich odkryć w tej dziedzinie zostało przedstawione przez Dr. Roberto Berni Canani, który wyjaśnił, że wraz z zespołem niedawno „stwierdzili, że preparat zawierający zhydrolizowaną w znacznym stopniu kazeinę i L. rhamnosus GG zmniejsza częstość występowania innych objawów alergicznych oraz zwiększa odsetek dzieci z nabytą tolerancją w 12., 24. i 36. miesiącu”, co mogłoby się przyczynić do zmniejszenia częstości występowania objawów alergicznych u dzieci z CMA.

Według Dr. Adama Foxa, konsultanta pediatrycznego i alergologa w Szpitalu Guy´s & St. Thomas´ w Londynie, który prowadził sesję dotyczącą rozwoju sposobów postępowania w CMA, „Zmiany (w leczeniu objawów alergicznych) zachodzą dzięki lepszemu zrozumieniu podstawowych mechanizmów nabywania tolerancji oraz pojawiającym się danym klinicznym dotyczącym metod postępowania, które mogą mieć na nią wpływ”.

 Dr Gigi Veereman, profesor Wolnego Uniwersytetu w Brukseli oraz konsultantka w dziedzinie gastroenterologii i żywienia dzieci Uniwersyteckiego Szpitala w Brukseli, przedstawiła zalecenia dotyczące postępowania w alergii na mleko krowie. Zgodnie z najskuteczniejszymi metodami, opartymi na dowodach, podkreśliła znaczenie stosowania preparatów aminokwasowych i preparatów o wysokim stopniu hydrolizy (odpowiednio AFF i EHF), wskazując, że preparat EHF należy wprowadzać w celu stymulowania nabycia tolerancji, aby następnie móc znowu wprowadzić mleko krowie. Dr Veereman podkreślała, że w każdym przypadku „kluczowe znaczenie ma ścisła obserwacja kliniczna”.

 Prelegenci zachęcali uczestników do wprowadzania tych innowacji żywieniowych i działania w kierunku skuteczniejszego leczenia marszu alergicznego, ale także wezwali do ujednolicenia zaleceń w obszarach, w których brakuje wytycznych. „Istnieje ogromna potrzeba jasnego określenia objawów, kategorii i sposobów leczenia”powiedział Dr Neil Shah, pediatra gastroenterolog w szpitalu Great Ormond Street Hospital i starszy wykładowca na Uniwersytecie Katolickim w Leuven.

 

 

 


Podobne aktualności